Zdrowy schabowy z frytkami? Tak! Teraz to możliwe!

Schabowy smażony na powietrzu i dietetyczne frytki, czyli dlaczego warto zwrócić uwagę na AirFryer marki Philips

Chociaż ostatnimi czasy tłuszcz powoli wraca do łask, to jednak naukowcy wciąż są zgodni co do jednego – smażenie na tłuszczu, choćby ten był nie wiadomo jak zdrowy, wciąż nie jest najzdrowszym pomysłem. Niestety, większość popularnych tłuszczów, takie jak oleje roślinne czy margaryna, podczas smażenia uwalniają szkodliwe dla zdrowia substancje. Drugim problemem jest to, że smażone pyszności są ciężkostrawne, co w przypadku wrażliwszych żołądków objawia się dyskomfortem trawiennym.

Tłuszcz i jego rola w kuchni

Co robić w takim wypadku? Można wybierać tylko te tłuszcze, która mają wysoką temperaturę dymienia, jak rafinowana oliwa z oliwek, smalec, masło klarowane czy olej ryżowy, ale jest to rozwiązanie na dłuższą metę kosztowne. Zarówno masło jak i oba oleje nie należą do najtańszych. Smalec jest co prawda tani, ale niekoniecznie komponuje się nam na przykład z naleśnikami na słodko. Można też, zamiast smażenia, dusić i opiekać na ruszcie, jednak tak przygotowane potrawy, choć na pewno zdrowe, mają smak i konsystencję tektury i utrwalają tym samym krzywdzące dla zdrowych posiłków stereotypy.

Dobry i zły tłuszcz

Skąd zatem wziąć te pyszne, a przy tym zdrowe i łatwe w przygotowaniu specjały? Z powietrza?

Dokładnie tak!

Wyobraźmy sobie frytkownicę, tylko że nie wymagającą oleju, do której po prostu wkładamy różne różności, a one wychodzą śliczne i chrupiące, a w dodatku absolutnie nie ociekające tłuszczem! Brzmi jak wynalazek z pograniczna fantastyki i science-fiction? Na szczęście tylko brzmi!

AirFryer Philips – zdrowie w kuchni

Fani zdrowego odżywiania, którym ciężko pogodzić pragnienie zmiany nawyków żywieniowych z miłością do schabowego z frytkami, z pewnością ucieszy wiadomość, że firma Philips stworzyła urządzenie o nazwie AirFryer, które działa na powietrze! No dobrze, działa na prąd, ale to powietrze stanowi tutaj gwóźdź programu. AirFryer wykorzystuje mieszaninę tlenu i gazów szlachetnych w ten sam sposób, w jaki frytkownica wykorzystuje olej. Korzystając z AirFryera, po prostu „smażymy” w nagrzanym do odpowiedniej temperatury powietrzu, z minimalnym wykorzystaniem lub całkowitym pominięciem tłuszczu. Testy na żywych organizmach dowiodły, że nawet najbardziej zatwardziali kotletożercy nie zauważyli różnicy, a frytki zawsze wychodziły złociste i chrupiące. W dodatku niewielki AirFryer jest tak pojemny, że jednorazowo możemy przygotować porcję, która spokojnie wystarczy dla pięciu osób!

Dodatkowo AirFryer to robot o wielu talentach – nie tylko robi idealne frytki i smaży perfekcyjne mięsa, ale również… piecze doskonałe ciasta! Dzięki specjalnej wkładce w AirFryerze przygotujemy też ulubione słodkości! Poza tym, jeżeli braknie nam inwencji w kuchni, zawsze możemy sięgnąć po specjalną książeczkę z przepisami. Została stworzona z myślą o tym unikatowym urządzeniu! Znajdziemy w niej nie tylko receptury na dania główne, przekąski i arcydzieła sztuki cukierniczej, ale również przydatne porady dotyczące tego, jakie ustawienia AirFryer najlepiej sprawdzają się przy konkretnych potrawach oraz który guziczek nacisnąć, żeby AirFryer te ustawienia zapamiętał!

A jakby mało było tego, że oszczędzamy na olejach i jemy ulubione przysmaki w zdrowszej odsłonie, to po skończonym gotowaniu możemy wyciągnąć wkład z AirFryer’a i umyć go w zmywarce! Więcej informacji o tym unikatowym urządzeniu znajduje się na stronie Philips.pl!Zdrowy schabowy z frytkami? Tak! Teraz to możliwe!

Schabowy smażony na powietrzu i dietetyczne frytki, czyli dlaczego warto zwrócić uwagę na AirFryer marki Philips
4.3 (85%) 4 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *